AKTUELNO

Potpisali smo nekoliko bitnih sporazuma u Pekingu iz kojih se vidi velika zainteresovanost kineskih partnera za ulaganje u Beograd, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Zainteresovanost kineskih investitora za izgradnju industrijskog parka, ulaganja u primarnu kanalizacionu mrežu i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, kao i u toplodalekovod od Obrenovca, ali i za manje projekte poput izgradnje golf terena i sređivanja Hotela "Jugoslavija" – sve to su konkretni rezultati posete gradonačelnika Beograda Siniše Malog Pekingu, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za informisanje.

Foto: Tanjug

Mali je posetu glavnom gradu Kine i učešće na samitu "Jedan pojas, jedan put" ocenio kao veoma uspešne.

-Srbija je jedina država od zemalja bivše Jugoslavije tamo bila prisutna, što predstavlja veliku čast za nas. Lično sam se za dve godine drugi put susreo sa gradonačelnikom Pekinga, a i to govori o velikom ugledu Beograda i Srbije jer je Kina jedna od najmoćnijih zemalja na svetu. Za Beograđane je veoma važno da smo potpisali nekoliko bitnih sporazuma iz kojih se vidi velika zainteresovanost kineskih partnera za ulaganje u Beograd - rekao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da bi industrijski park trebalo da se nalazi pored Pupinovog mosta, na površini od više stotina hektara, gde bi trebalo da se grade fabrike, preduzeća iz oblasti prehrambene industrije i IT sektora, kao i nova skladišta.

-To će značiti nova radna mesta, a sam park biće najveći takve vrste u ovom delu Evrope - dodao je Mali.

-Dogovarana je i investicija od 270 miliona evra za završetak primarne kanalizacione mreže od Novog Beograda do Velikog sela, uključujući i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda na potonjoj lokaciji. Veoma im je zanimljiv i toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda, kao i koncesija za Aerodrom 'Nikola Tesla' - dodao je Mali.

Predstoje Dani Minska i Dani Teherana u Beogradu

Mali je najavio i predstojeće "Dane Beograda u Moskvi" sa biznis forumom, ali i predstavljanjem naše kulture i sporta u ruskoj prestonici. Predstoje i "Dani Minska u Beogradu", a do kraja godine i "Dani Teherana u Beogradu".

-Beograd polako, ali sigurno staje rame uz rame sa nekim svetskim metropolama. Međunarodna saradnja je u velikom povoju i to se upravo dokazuje ovakvim manifestacijama - naglasio je Mali.

#Beograd

#Peking

#Siniša Mali

#Sporazum

'